weerribbenriet
   

 

Het riet wordt gemaaid in de periode half december half april. Vervolgens wordt het aan schoven gezet, daardoor blijft het riet redelijk droog en verwerkbaar. Vervolgens haalt men met een machine de ruigte eruit en worden er veldbossen van gemaakt. De veldbossen worden met een speciale slee naar de rand van het rietperceel gebracht en opgetast . Daar kan het riet drogen, zodat men het later per boot of aanhanger kan ophalen en in schuren kan opslaan. Dit gebeurt in de periode half april - mei als het riet droog is.

Het doorbinden van het riet van veldbossen naar handelsmaat gebeurt meestal vanaf mei. Ondertussen groeit het jonge riet gestaag en worden de rietvelden door middel van pompen nat of vochtig gehouden(fotos). Omdat een pas opkomende rietloot zeer vorstgevoelig is probeert men ze nat te houden. Een loot die in het water staat bevriest namelijk minder snel. De meeste rietvelden zijn zogenaamde poldertjes, waar de waterstand in de zomer tijdens de groeiperiode hoger is dan in de winter. Het maaien is namelijk makkelijker bij lage waterstand.

H. van Ginkel, en van de bekendste rietdekkersbedrijven van Nederland, heeft al meer dan 10 jaar ervaring met weerribbenriet en is tot volle tevredenheid n van onze grootste afnemers.

Rietdekkersbedrijf H. van Ginkel v.o.f.
Smalsteeg 5
6741 NM Lunteren
Zie ook www.rietdekkervanginkel.nl


 
weerribbenriet maaien
weerribbenriet aan schoven
riet opgetast
riet vervoer
riet vervoer
rietland pompen